neděle 14. ledna 2007

Kometa za dne

Komety vstupují do mého života již od dětství. Pamatuji si, jak jsem si jako kluk nesl z knihkupectví knihu Návraty první dámy, která vyšla v době, kdy naše nebe křižovala Halleyova kometa. Dodnes považuji tuto knihu za jednu z nejlepších astronomických publikací pro širokou veřejnost, která u nás vyšla.

Každým rokem křižuje nebe několik desítek komet. Jen občas se ale zadaří, že je kometa dostupná i menším dalekohledem a nebo je vidět pouhým okem. U nás poslední velkou kometou byla kometa Hale Bopp, která byla v roce 1997 bez problémů viditelná pouhým okem na večerní obloze. Na ukázkovém snímku je kometa Hale Bopp, jak jsem ji vyfotil nad mojí domovskou hvězdárnou ve Vlašimi 28. března 1997.

Když 7. srpna 2006 objevil R. H. McNaught ze Siding Spring Observatory na snímcích nepatrný mlhavý obláček, který se podle srovnávacích snímků pohyboval, určitě ještě netušil, že objevil kometu, která se stane jednou z nejjasnějších za poslední léta. Kometa, která dostala označení C/2006 P1 ( McNaught), se bohužel pro pozorovatele ze severních zeměpisných šířek pohybuje po velmi nepříznivé dráze což znamená, že aktuálně je těsně vedle Slunce a dnes byla poslední teoretická šance ji spatřit na večerní obloze hned se západem Slunce. V minulých dnech byla šance o dost větší, protože kometa byla přeci jen dále od Slunce, ale to mi bohužel nepřálo počasí.

Dnes se ale počasí vydařilo. Podle zpráv z internetu byla kometa dokonce tak jasná, že by měla být pozorovatelná i ve dne za plného světla. Dopoledne se obloha vyjasnila a tak jsem vyrazil na lov. Vzal jsem triedr a začal kometu hledat. Dlouho netrvalo a opravdu jsem ji našel. V triedru byla krásně vidět i když o pár stupňů vedle svítilo Slunce. Nachystal jsem si foťák a zkusil dané místo vyfotit.

Fotit komety většinou znamená dlouhé noční expozice či mnohonásobné série snímků, které se následně skládají do finální podoby efektních snímků vlasatic, které často obdivujeme. Dnes to byl ale opačný extrém, kdy i na nízké ISO vycházely expozice okolo 1/8000 s. Musel jsem použít telekonvertor, abych co nejvíce prodloužil ohnisko teleobjektivu Canon EF 70 – 200 / 2.8 L. I tak to bylo ale málo a snímek je velkým výřez z finálního záběru. Není to žádný efektní záběr nádherné vlasatice s dlouhým hávem, ale jen namodralá směsice pixelů … přesto ale tento snímek řadím mezi nejzajímavější astronomické úlovky, které zatím mám. Fotit kometu ve dne se totiž moc často nepoštěstí :-)

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Cau Petre, fajn clanek, skoda, ze jsem o komete nevedel driv, kdyz byla videt.
Jo a jeste neco: myslel jsem si, ze ta kometa z r. 1997 se jmenuje Hale-Bopp a ne Hale-Bobb. Uz proto, ze ji prej spoluobjevil Thomas Bopp ale mozna je vsechno jinak. Zdravi Bohdan

Petr Pazour řekl(a)...

Ahoj Bohdane, smarja ja jsem ale lama, mas pravdu. Jdu to hned opravit. Diky za upozorneni. Petr