sobota 17. května 2008

Nová verze Canon Digital Photo Professional

S příchodem fotoaparátu EOS 450D Canon uvolnil novou verzi programu Digital Photo Professional - DPP.

DPP je program, který umožňuje základní organizaci snímků v kombinaci s RAW konvertorem. Každý uživatel jej najde zdarma přibalený u své digitální zrcadlovky Canon.

DPP používám již několik let od první verze, kterou jsem dostal s EOS 20D. Vyhovuje mi rychlost, přehlednost a jednoduchost ovládání v kombinaci s velmi kvalitním výstupem z RAWu. Zkoušel jsem i různé jiné programy, ale DPP zatím vždy odolalo. Možná se to ale změní, protože již dva týdny testuji novou verzi Capture One od Phase One a jsem už hoooodně nalomený ke změně :-)

Zpět ale k nové verzi DPP. Od poslední veřejné verze nejsou žádné revoluční změny, ale pokračuje trend drobných vylepšení. Aktuální verze má označení 3.4.1 a přináší tyto novinky:
  • redukce šumu má nově 11 kroků místo dosavadních tří a je možné ji používat i pro soubory typu JPG a TIFF
  • máte-li oblíbené nastavení pro redukci šumu, je možné si toto přednastavit
  • funkce pro korekci aberace podporuje další objektivy a nově i extendery, což přináší rozšíření i na kombinace. Seznam aktuálně podporovaných objektivů naleznete v helpu v sekci - Correcting Lens Aberration - je jich okolo šedesáti.
  • pro práci s JPG soubory je možné si zapnout vyšší kvalitu náhledů
  • nově je možné lépe pracovat s výběrem snímků přes funkci Collection
  • samozřejmostí jsou opravy několika chyb z předchozích verzí a plná podpora všech nových modelů od Canonu
  • podpora Windows Vista
Malá perlička na závěr. Canonu se asi povedlo s touto verzí prozradit i něco co nechtěl. V helpu vždy uváděl seznam podporovaných formátů s vazbou na příslušné digitální fotoaparáty. No a při prvním uvolnění balíků DPP 3.4.1 byl v helpu uveden u RAW formátu i fotoaparát EOS DIGITAL REBEL XS/1000D. Canon tento balík okamžitě stáhl a v opravené verzi je uvedena tabulka již bez konkrétních typů. Asi se tedy můžeme těšit na nový přírůstek do rodiny Canonů :-)

Nová verze DPP je ke stažení třeba stránkách Canonu USA. Doporučuji si stáhnou i 120 stránkový manuál v PDF.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobry den, pozorne ctu vase zajimave novinky a i kdyz jich neni mnoho (je mi jasne ze netravite cas vecne na netu a nepisete) vidim je jako velmi prinosne a zajimave. Proto jsem se take koukal na Capture 1, ale Trial verzi se mi nejak nepodarilo rozchodit, vidim tam fotky ale nemuzu je orezavat, otacet a jinak upravovat. Nevite jestli to je vec trial verze? je mi to divne, protoze to nelze poradne vyzkouset.. za pripadnou radu dekuji. Ondrej K

Petr Pazour řekl(a)...

Děkuji za návštěvu. Je pravda, že teď na web bohužel moc času nemám :-(

Pokud jde o Capture One, tak zkušební verzi jsem měl na počítači jen krátce, protože jsem si hned běžel koupit plnou verzi, ale určitě mi vše fungovalo.

Zkusil bych se obrátit na support a nebo na české vlákno uživatelů Capture One, kde máme i "svého" člověka přímo u PhaseOne :-) Tady je odkaz: http://forum.fotografovani.cz/read.php?45,2378016

Anonymní řekl(a)...

Dekuji moc za radu. Zkusim. Mam to na Apple, tak mozna jestli zde nebude problem, pokud vy to mate na PC.
Takze jste u Capture zustal...

Mejte se Ondrej