čtvrtek 31. ledna 2008

Notebook na cesty – MSI PR200 YA

Před letošní cestou do Kostariky jsem chtěl vyřešit otázku svého stálého cestovního notebooku. Při cestě v roce 2006 jsem měl půjčený starší firemní notebook, který ale kompletně vážil okolo 4kg a byl docela velký. Na fotocestách po ČR využívám svůj firemní notebook, ale ač na IBM ThinkPad Z60m nedám dopustit, není to žádný drobeček. Rozhodl jsem se tedy, že si pořídím notebook, který budu mít vyhrazený jen na fotografii.

Stanovil jsem si následující kritéria. Řazeno dle důležitosti:
  • nový
  • cena včetně operačního systému Windows Vista® Business maximálně 20.000
  • maximální hmotnost notebooku včetně baterie 2.0 kg
  • musí mít integrované všechny důležité součásti:
    • DVD vypalovačku
    • Lan
    • WiFi
    • USB
  • procesor Intel
  • 2GB RAM
  • min. 100 GB HDD
Cílem je mít notebook, který mohu tahat ve fotobatohu s plnou fotovýbavou, nesedřít se v terénu, vejít se do leteckých palubních limitů a bez problémů plně pracovat s výsledným snímkem. No a cenový limit je proto, abych neronil moc velké slzy, když by nečekaně změnil majitele.

Na začátku jsem měl lehké obavy, jestli je možné při těchto parametrech něco koupit. Ukázalo se ale, že výběr je kupodivu docela široký.

Po důkladném průzkumu jsem se rozhodl pro notebook MSI PR200 YA Edition. Papírově notebook splňoval všechny předpoklady a v jeho prospěch rozhodla i prohlídka stejného typu u kolegy v práci. Největší problém jsem tak řešil s výběrem barvy :-) Nakonec jsem se rozhodl pro modrý kousek.

Na nějaké závěry je ještě brzo, protože mám MSI doma teprve druhý týden. Zatím ale notebook splňuje všechny mé požadavky. MSI mám v konfiguraci: Intel® Core™2 Duo T5250, 2GB RAM, 160GB HDD, 12" LCD 1280x800, DVDRW, WiFi, BT, 3xUSB, čtečka karet SD/MMC/MS/MSpro atd. To vše využívá operační systém Windows Vista® Business.

Nedalo mi nezkusit si ho i převážit, jestli specifikace moc nekecají. Musím potvrdit, že ne. Můj kousek včetně baterie a média v DVD :-) váží 1,9 kg. Cestovatele určitě potěší i polstrovaný cestovní obal a každého pak optická myška. Vše je standardní součástí dodávky. Jsem mile překvapený kvalitou displeje, klávesnice a hlučností notebooku. Uvidím, co budu říkat po expedici do Kostariky, kde MSI projde bojovým křestem.

neděle 27. ledna 2008

Runde – ostrov půlnočního slunce

Loňský začátek prázdnin jsem trávil na Runde – malém ostrově u pobřeží Norska. Původně jsem tam jel fotografovat hlavně papuchalky. Nakonec se pro mne ale hlavní hvězdou stala chaluha velká a samotná krajina na Runde. V červenci je na Runde možné fotografovat po celý den. Slunce se do oceánu zanoří jen na krátký čas a to jen lehce. Při pohledu na horizont je možné sledovat, jak daleké Slunce klouže pod hladinou. Několikrát jsem se toulal po půlnoci ostrovní krajinou Runde, která se halila do hávu roztodivných barevných kombinací. Okolo mne se proháněl vítr od moře a vzduchem zněl hlas chaluh...

Připravil jsem z Runde velkou galerii snímků. Co vás čeká? Podívejte se na pár reportážních snímků z cesty na ostrov Runde. Vezmu vás na procházku po večerním a nočním Runde. Projdete se po Runde i přes den a podíváte se na život papuchalků i bojovné chaluhy velké.

Galerii najdete na mém webu jako - RUNDE - OSTROV PŮLNOČNÍHO SLUNCE.


Vaše komentáře uvítám zde nebo v návštěvní knize.

Pěknou podívanou.

čtvrtek 3. ledna 2008

National Geographic - Wildlife: The Best Photographs

Koncem roku jsem náhodou v Tescu narazil na poslední číslo editorských výběrů fotografií z archivů National Geographic.

Výběr s pořadovým číslem 13 nese název National Geographic - Wildlife: The Best Photographs a obsahuje přes 100 stran těch nejlepších fotografií zvířat uveřejněných v poslední době v magazínu National Geographic.

Fotky jsou rozděleny do tří částí: Nebe, Země a Moře. V každé části je i jedna stránka s detailem vybraného autora. Frans Lanting reprezentuje Nebe, Beverly Joubert zastupuje část Země a Paul Nicklen Moře. O tvorbě Paula Nicklena jsem psal asi před půl rokem v tomto spotu Paul Nicklen.

Hodně fotografií uveřejněných v tomto výběru již znám i z českého vydání National Geographic. Výběr je velmi aktuální, ale obsahuje i starší stálice z archivu NG a některé fotografie jsou uveřejněné ve výběrech poprvé.

Výběr National Geographic - Wildlife: The Best Photographs má i své webové stránky na adrese: http://ngm.nationalgeographic.com/ngm/wildlife/best-wildlife.html, kde si například můžete vybrané fotografie stáhnout na plochu monitoru nebo se podívat na rozšířená fotografická portfolia vybraných autorů.

National Geographic - Wildlife: The Best Photographs zaujal místo v řadě nej publikací o přírodě v mé knihovničce :-) Určitě jej doporučuji všem příznivcům prvotřídní fotografie zvířat v divoké přírodě.