pondělí 7. září 2009

Dvě videa pro příznivce extrémních skel

Objektiv Canon EF 1200 / 5.6 L USM asi většina z nás v ruce nikdy mít nebude. Narazil jsem nedávno na dvě zajímavá videa, která celkem pěkně demonstrují, co je to za pořádný kus skla. Jenom stručně o parametrech. Objektiv měří na délku 84cm, váží 16,5 kg a fotit se s ním dá až od 14 metrů.

Autorem prvního videa je Juan Pons ( http://wildnaturephoto.com/ ) a je to taková mini video recenze. Člověk si říká, že by něco tak neskladného vlastně ani nechtěl :-)


Druhé video s tím prvním nepřímo souvisí. Hodně fotografů přírody má své objektivy oblečené do „maskáčů“ od firmy LensCoat. No a toto video je reportáží o vzniku takových maskáčů pro tento speciální objektiv.


Pokud vás objektiv Canon EF 1200 / 5.6 L USM zaujal, doporučuji ještě tuto recenzi. No a případný vážný zájemce má jedinečnou příležitost k nákupu. BH nabízí použitý kousek za pouhých 120.000 dolarů :-)

3 komentáře:

Michal Jirouš řekl(a)...

Neboj, brzo bude :) už na něj trénuji, díke Petře za odkaz!

Anonymní řekl(a)...

Jen naokraj, 5,6/1200mm se už patrně nevyrábí, takže zájemci o použitý kousek sebou musí hodit.

Nicméně není vyloučeno, že to pořád jde získat na zakázku, tohle šílené sklo bylo vždycky spíš o individuálních objednávkách.
Naopak do nabídky Canonu loni přibyl 5,6/800, což už je poněkud normálnější sklo, kde se patrně počítá s (relativně) "běžným" prodejem :-)

Petr Pazour řekl(a)...

Díky za komentář. Je to tak. Šlo vždy jen kusovku na konkrétní objednávku. Po světě jich moc není. Přesné číslo se ale nedá nikde moc zjistit. Podle dostupných informací zastavil Canon "výrobu" tohoto skla po 12 letech v roce 2005.

Kdo by chtěl vidět, co dokáže zmiňovaný Canon EF 800 / 5.6 L IS může se podívat na stránky výše reagujícího Michala Jirouše - http://www.photonature.cz/.