středa 10. března 2010

PENTAX 645D – zázraky se dějí

Je to již 5 let, kdy jsem poprvé slyšet informaci o tom, že Pentax pracuje na digitálním modelu své úspěšné středoformátové zrcadlovky PENTAX 645. Tehdejší zprávy hovořily o 18 Mpix zrcadlovce s komerčním uvedením v roce 2006. Od té doby proteklo hodně vody. Čas od času se z proudu řeky času vynořila nová informace, že projekt digitální 645 končí nebo zase začíná. Myslím si, že časem již nikdo nevěřil tomu, že to Pentax dotáhne do úspěšného konce. Kolik to stálo Pentax příznivců je jen těžko odhadnutelné.

Zázraky se ale občas dějí…

PENTAX dnes světu představil svou novou královnu – středoformátovou digitální zrcadlovku PENTAX 645D. Parametry vypadají podle specifikace velmi slušně a zajímavá je i udávaná startovní cena cca. 9400 dolarů. Je to sice víc než optimisticky očekávaných 6500 dolarů, ale to se dalo čekat. Já jsem si říkal, že realistická cena by pro mne byla tak 8000 dolarů. Uvidíme, co s cenou udělá pozdější uvedení na světový trh, protože fotoaparát se začne prodávat nejprve pouze v Japonsku.

Pentax si dal záležet na zpětné kompatibilitě a tak s novým fotoaparátem půjdou využívat i všechny objektivy řady PENTAX 645AF2, 645AF a 645A. Pro první dvě řady jsou k dispozici i automatické korekce vad objektivu.

Srdcem fotoaparátu je čip od Kodaku o rozměru 44 x 33 mm. Jde tedy o přepočet 1,37 proti původnímu rozměru 60 x 45 mm (opraveno 12.3.) 1,28, protože reálné filmové políčko má velikost cca. 56 x 42 mm. Čip typu CCD má rozlišení 40 Mpix a udávaný dynamický rozsah 11,5 EV. V maximálním rozlišení uživatel získá 14 bitový RAW soubor s rozlišením 7264 x 5440 pixelů. Pro ukládání dat na SD nebo SDHC karty se využívá interní formát PEF nebo univerzální DNG.

Velkým plusem může být důkladně zpracované tělo, u kterého Pentax oficiálně garantuje provoz i v minusových teplotách a velmi dobrou odolnost proti ostatním povětrnostním vlivům.

Pentax zapracoval i na závěrce. Ta je garantovaná na 50 tisíc záběrů a nabízí nejkratší čas 1/4000s proti 1/1000 u analogové verze. Zrychlila se i synchronizace blesku z 1/60s na 1/125s. Zůstávají i takové příjemné funkce jako je vícenásobná expozice na jedno políčko. Snímky je možné pořizovat maximální rychlostí 1,1 snímku za sekundu. Pentax nezapomněl ani na předsklopení zrcátka – kdo zná historii analogové 645 tak ví, že ta tuto funkci dlouho neměla.

O správnou expozici se stará 77 segmentů rozložených takřka po celé obrazové ploše. Autofokusovým objektivem bude cvičit nový systém SAFOX IX+, který řídí 11 bodů, z nichž 9 je křížového typu. Jak je vidět z obrázku, je to tak akorát na ostření středem.

Z dalších zajímavostí nemůže chybět simulace umělého horizontu, integrované snímání HDR snímků nebo intervalové snímání. Určitě jsem mnoho dalších zajímavostí zapomněl zmínit.

Po celých těch pět dlouhých let byla 645D námětem mnoha zajímavých diskusí u nás ve fotoklubu, protože Ivan Bumba i Michal Hejna stále trpělivě mění ruličky diáků ve svých analogových 645 N II. Jsem zvědav, kdy se z jejich batohu vyklube nová hračka :-)

Zajímavé odkazy (průběžně doplňované):

PS: mimochodem jestli mi na Pentaxu něco vadí, tak je to jeho neschopnost dobře prezentovat své výrobky. Nechápu, jak je možné, že většina odkazů na jeho prezentačním webu je označena jako Under Construction. Ach jo!

Aktualizace:
12. 3. 2010 - oprava crop faktoru
20. 3. 2010 - odkaz na rozhovor s Yasuyuki Maekawou z Pentaxu
21. 3. 2010 - odkaz na první detailní seznámení ze serveru DC Watch

8 komentářů:

Ivan řekl(a)...

Petře, pěkný příspěvek. Bohužel marketing Pentaxu by potřeboval vyměnit už dlouhá léta, i tady v ČR nedělá oficiální zastoupení svou práci jak by mělo...

Anonymní řekl(a)...

ty přepočty crop jsou trochu jinak:

http://kenrockwell.com/pentax/645d/index.htm

nicméně sdílím nadšení z vývoje cen
a předchozích mých investic do Pentax 645 objektivů :)

kff

Petr Pazour řekl(a)...

Díky za komentář. Přidal jsem tam opravu i odkaz na Rockwella. Petr.

Unknown řekl(a)...

Nevím nevím, je to pořád CCD čip a myslím, že v dnešní době je už CMOS dál. Měl jsem možnost odzkoušení i Phase One P65+, což je dneska top a ne že by výsledek byl špatný, ale pořád jsou foťáky tohodle segmentu vhodné spíš do atelieru. Navíc fotky vyžadují daleko větší post proces, něž např. výstupy z řady Canon EOS1 DS, či 5D MK II, se kterými leta pracuji. O poměru výkon/cena ani nemluvím... :-)

Petr Pazour řekl(a)...

Přidal jsem odkaz na stránky Luminous Landscape, kde vyšel rozhovor s produktovým manažerem Pentaxu, který prozrazuje zajímavosti ze světa 645D.

Ivan řekl(a)...

Rozhovor s produktovým manažerem je opravdu zajímavý, kdy říká, že 645D je pouze prvním krokem plánované produktové řady... myslím, že se konečně pohnou ledy a nekompromisní obrazová kvalita bude díky Pentaxu dostupná i poloprofíkům, hlavně oceňuji poměr stran políčka čipu 4:3.

richard nowak řekl(a)...

Dobry den,
mate nejake prakticke zkusenosti ze soucasne doby s 645D. MYslim hlavne opticke a obrazove kvality???
V dobe filmove ery jsem pouzival 6X7 pentax a jine stredoformatove kamery. V soucasnosti pouzivam EOS 1 ds mark III. Melo cenu tento stroj kupovat??? velice dekuji za pripadne info

Petr Pazour řekl(a)...

Dobrý den, mám možnost sledovat výkon 645D u mého kolegy z fotoklubu Ivana Bumby (web), který je vlastníkem tohoto stroje. Určitě Vám velmi rád poreferuje.

Můj názor je takový, že v aktuální podobě foťáku a při cenové politice Pentaxu je to pro nového uživatele drahý stroj, který neodevzdá zase o tolik lepší výkon než 5Déčko.

Petr Pazour