pondělí 7. února 2011

Jedničkový update Capture One

Po malém mezistupni uvolnila společnost Phase One větší aktualizaci nové 6tkové řady její softwarové vlajkové lodi - programu Capture One.

O svých, lehce rozpačitých, dojmech z nové řady tohoto mého oblíbeného programu jsem se rozepsal v článku: Capture One 6 – trochu nedotažený upgrade od Phase One.

Sám jsem netrpělivě čekal, kdy první větší aktualizace přijde a co přinese. Žádné velké novinky se nekonají :-) Co je ale pozitivní, tak program je ve verzi 6.1 výrazně stabilnější! Hurá. Opět jsem se vrátil do stavu, kdy můžu upravovat fotografie bez obav, že by mi program bez jediné hlášky náhle zmizel pod rukama do propadliště woken. Né že by to zcela ustalo, dá se to už ale vydržet :-)

Dalšího vylepšení se dočkala funkce lokálních úprav. Úpravu expozici je nově možné kombinovat s nastavením kontrastu a jasu. Raději jsem nepočítal, kolik dalších funkcí na své zapojení do lokálních úprav ještě čeká, protože tímto tempem se tato funkce stane použitelná asi až u verze 8. Je ale otázkou, jestli do té doby Capture One nepřeválcuje nelenící silná konkurence.

Pokud patříte mezi uživatele tabletů, tak oceníte podporu pro pera s možností přítlaku. No, a pokud je vaším zákazníkem agentura Getty Images, můžete vkládat metadata přímo v jejím formátu.

Samozřejmostí je i podpora novinek z nebe digitálních aparátů. V první linii stojí nové zadní digitální stěny z produkce mateřské společnosti Phase One IQ180, IQ160, IQ140. Z ostatních značek zaujme třeba podpora Canonu G12, Pentaxu K-5 nebo Nikonu D3100 či P7000 a dalších.

Nová verze je ke stažení ze stránek Phase One: http://www.phaseone.com/en/Downloads/CaptureOne.aspx

Pro majitele licence verze 6 je aktualizace zdarma.

Žádné komentáře: