pondělí 31. ledna 2011

Podblanické zimní zastavení

Po delší době jsem se byl opět podívat na jedno své oblíbené místo. Noční, jasně zářící Měsíc dával tušit, že ranní obloha by mohla být zajímavá. Krajina je zapadaná novým sněhem a mráz mu nedovoluje nakrmit již tak plná koryta potoků a řek.

Ranní obloha nezklamala. Měsíc se pomalu klonil k západu a na východě se postupně začalo vyjasňovat. Oblohu křižovala rychle postupující oblačnost různých tvarů i výšek. Stál jsem na břehu a vzpomínal na teploměr v autě, který při příjezdu ukazoval -13 stupňů. Rychle jsem přesunul náhradní baterie do kapes, kdyby jich náhodou bylo zapotřebí. Barvy noci se začaly postupně měnit v barvy začínajícího rána.


Canon EOS 5D Mark II se zatím statečně aklimatizoval na mrazivé ráno. Vybral jsem si první námět a začal zjišťovat, jaké vyjdou expozice. Ocenil jsem i svého nového pomocníka – elektronickou kabelovou spoušť Aputure, která umožňuje nastavení expozice i intervalové snímání a tak mi šetří další starost i zbytečné mrznutí :-) Vyšla mne nová přes eBay na 400 Kč, což je proti originálu za cca 3300 Kč docela zásadní rozdíl.

Ranní světlo přidalo na intenzitě a přišla i báječná oblačnost, která se rychle hnala oblohou. Změnil jsem místo. Nasadil jsem šedý filtr B+W ND 110 a přidal ještě šedý přechodový filtr LEE ND 0.6 HARD pro srovnání rozdílu jasu mezi oblohou a zasněženou zamrzlou hladinou. Expozice vycházela na dvě minuty, což bylo tak akorát, aby rychle letící mraky vytvořily zajímavé šmouhy na výsledné fotografii. S rostoucím světlem se expozice postupně zkracovala až na 1 minutu. Vznikla tak zimní barevná verze mého černobílého snímku Lávka.

neděle 23. ledna 2011

Nový Epson Stylus Photo R3000

Epson pro fotografy připravil novou prima hračku. Na trh uvádí dalšího zástupce populární řady A3+ fototiskáren.

Epson Stylus Photo R3000 bude nahrazovat stávající model R2880 a podle prvních informací, které jsem si četl, to vypadá na náhradu velmi zdařilou. Možná sám začnu zvažovat, že bych upgradoval svou stávající tiskárnu Epson Stylus Photo R2400.

Co mne zaujalo

Epson Stylus Photo R3000 využívá v této řadě nový typ hlavy s označením Advanced Micro Piezo® AMC, která umí tisknout v rozlišení 5760 x 1440 dpi při velikosti kapičky 2 pl. Zvětšila se i kapacita zásobníků na inkoust. Z 13ml u R2880 vzrostla na 25.9ml. Tiskárna tiskne pomocí 8 inkoustů z pigmentové řady Epson UltraChrome K3™ Vivid Magenta s tím, že zásobníků je 9 a tiskárna umí automaticky přepínat dle média mezi černým a matným černým inkoustem – to je v této řadě novinka. Přepnutí z matné na běžnou černou zabere 3,5 minuty a spotřebuje se při něm 3ml inkoustu. Opačný postup zabere jen 2 minuty a spotřebuje se 1ml inkoustu. Jak je vidět, je dobré si přepínání velmi dobře rozmyslet :-)

Pro zlepšení tisku využívá Epson Stylus Photo R3000 technologii AccuPhoto HD2, která přispívá k dalšímu posunu v kvalitě podání jemných přechodů a barevného podání celkově. Tisknout je možné na jednotlivé listy papíru, desky o maximální tloušťce 1,3mm nebo z role. Maximální šířka média je 13“, což je cca 33cm. Možností je i potisk CD/DVD.

Epson Stylus Photo R3000 nabízí i široké možnosti připojení. Buď pomocí standardního USB 2.0, ethernetového rozhraní 100Base-T nebo WIFI 802.11n. To mi přijde jako zcela vyčerpávající nabídka.


Když Epson uvedl R2880, nástupce mé tiskárny Epson Stylus Photo R2400, tak mne to nechalo zcela v klidu. Z mého pohledu nepřinášel zas tak zásadní novinky, aby mne to donutilo R2400 vyměnit. Nicméně nový Epson Stylus Photo R3000 vypadá papírově velmi zajímavě. Pokud Epson u nás nepřestřelí cenu tiskárny a hlavně jednotlivých náplní, tak by to pro mne byla zajímavá alternativa.

Na trh má tiskárna přijít v březnu. No, budu se muset na ní dojít k Epsonu podívat :-)

neděle 9. ledna 2011

Galerie fotografií částečného zatmění Slunce je na webu

Na začátek roku 2011 nachystala příroda jedno velké vesmírné divadlo pro dva herce – Měsíc a Slunce. Částečné zatmění Slunce bylo možné 4. ledna 2011 sledovat i z území České republiky.

Fotografovat částečné zatmění jsem vyrazil na Petřín. Počasí v Praze úkazu přálo a měl jsem tak možnost pozorovat zatmění v celém jeho průběhu. Více jsem napsal v článku Jak nám Měsíc zařídil smějící se Slunce.

Původní čtyři fotografie z článku jsem doplnil o další čtyři a spojil jsem je v samostatnou galerii fotografií na mém webu.

Galerie fotografií z částečného zatmění Slunce
klikněte pro zobrazení
Fotogalerie Částečné zatmění Slunce - 4.1.2011.

Další příležitost u nás pozorovat částečné zatmění Slunce budeme mít až 20. března 2015.

středa 5. ledna 2011

Jak nám Měsíc zařídil smějící se Slunce

Nemusí pršet, stačí, jen když kape. Toto oblíbené heslo se dá krásně použít pro zatmění Slunce u nás. Nejlepší by samozřejmě bylo úplně zatmění Slunce, ale máme bohužel tu smůlu, že naše doba patří skoro do poloviny 360tileté periody, kdy je možné z jednoho místa pozorovat úplné zatmění Slunce. Naposledy se to zadařilo našim praprapra… předkům 12. května 1706 a další šanci bude mít až hodně budoucí generace našich potomků 7. října 2135.

Kapky letošního částečného zatmění Slunce patří rozhodně mezi ty povedenější. Když jsem ale ještě večer před zatměním sledoval předpověď počasí na numerickém modelu Aladin, moc velké šance jsem tomu nedával. Bylo mi jasné, že to bude tak 50:50. Trochu naděje mi dávala stále klesající teplota, která nahrávala tomu, že by na té obloze přeci jen nějaká ta šikovná díra mohla být.

Ranní pohled na oblohu plnou cáru vysoké oblačnosti a blikajících hvězd dával tušit, že dneska by to mohlo vyjít. Okolo půl osmé jsem již vyrážel, společně s kamarádem Milošem Kokešem z Černé slunečnice, směr Petřín. Venku mrzlo, vrstva sněhu na chodnících pěkně křupala a na obloze se začalo připravovat velké barevné divadlo.

Zakotvili jsme na terase nad Lobkovickou zahradou, odkud jsme měli krásný volný výhled na Prahu i vycházející Slunce. Dorazili jsme právě včas, abychom stihli udělat ještě několik snímků před východem Slunce.


Myslím si, že lepší atmosféru jsem si nemohl přát. Na jedné straně pestrobarevná obloha, plná různě zabarvených cárů mraků a na straně druhé zasněžené střechy pražských domů, stoupající kouř od komínů a do načervenalého oparu pomalu vykukující lehce nakousnuté Slunce.

Opět jsem si uvědomil, jak to ta naše zeměkoule pěkně valí kolem té své osy. Než jsem si to užil, bylo již Slunce nad obzorem a barevnost celé scény se začala pomalu měnit. Z fotobatohu jsem začal vytahovat všechny propriety pro mou speciální sestavu na zatmění. Abych měl i nějaký ten detail zakousnutého Slunce, musel jsem doma vyštrachat dvojnásobný telekonvertor, který jsem nějaký ten pátek neviděl. Nakonec jsem provedl následující zapojení: BW ND 110 + Canon EF 300 / f4 L IS + Canon TC II 2x + Canon TC II 1.4x + Canon EOS 7D. Výsledná sestava měla celkovou ohniskovou vzdálenost 1344mm, což už se dalo docela použít :-)

Po hodině již bylo Slunce od Měsíce pěkně ohryzané. Ranní opar nechalo pod sebou a pomalu stoupalo na oblohu plnou různě husté vysoké oblačnosti. Ta sice zlehčovala pohled okem na průběh zatmění, ale pro fotografii to žádný velký pomocník nebyl.


Začal jsem pořizovat detailní snímky zatmění. Blížila se největší fáze zatmění. Temný Měsíc pomalu ale jistě začal modelovat pravý slunečný úsměv. Díval jsem se na Prahu, která byla zalita zvláštním našedlým světlem. Byla to zvláštní atmosféra. To světlo si pamatuji z Maďarska, kde jsem byl v roce 1999 na úplném zatmění Slunce. Tam to ale pokračovalo až do té magické tmy a zářícího černého Slunce na obloze. V Praze dnes Měsíc po pár minutách usoudil, že úsměvů bylo již dost a začal nám pomalu vracet sluneční kotouč.


S Mildou jsme zabalili nádobíčko, popili trochu čaje a začali se vracet k autu s vidinou skvělé snídaně v kavárně na Pohořelci. U východu ze strahovské zahrady nás ještě zaujalo spojení zatmělého Slunce a rozhledny. Za velkého zájmu turistů, pro které jsme byli větší atrakce než dění na obloze, jsme pořídili poslední záběry a zapadli na skvělou snídani do kavárny. Povidlová taštička byla výborná :-)


Na pár let nám teď Měsíc nechá Slunce na pokoji. Znovu se u nás do něj zakousne až 20. března 2015.

Aktualizace 9. ledna 2011

Na mém webu je nově k prohlédnutí nová galerie fotografií z tohoto částečného zatmění Slunce.

Galerie fotografií z částečného zatmění Slunce
klikněte pro zobrazení



pondělí 3. ledna 2011

Silvestrovský Petřín

Půlnoc se ještě krčila ve skrytu digitálních čísel na hodinkách, ale Praze již vládl Silvestr. Nedočkavci se pilně zastřelovali a nebe nad Prahou tak plnila jedna rachejtle za druhou. Na Pohořelci se dalo ještě pohodlně zaparkovat a za necelou půl hodinku jsme už stáli na předem vybraném místě na Petříně. Společnost nám dělala lahev nealkoholického sektu a několik svíček.


Výhled na Prahu je z petřínských sadů impozantní. Dnešní pohled umocňoval ještě silně doléhající bujarý noční život z pražských ulic promíchaný se zvuky sirén záchranářů.


S blížící se půlnocí se frekvence střílejících nedočkavců pomalu zvyšovala, aby naplno propukla s půlnocí, kdy na zhruba dvacet minut převzal vládu nad Prahou neorganizovaný, živelný silvestrovský ohňostroj. Někdy jsem se nestačil divit, co lze v „amatérských“ podmínkách vykouzlit na noční obloze.


Petřín jsme opouštěli asi půl hodiny po půlnoci za zvuků postupně utichající kanonády. Těchto několik fotografií je dokumentem předchozí půlhodiny.


Dobré světlo v roce 2011 přeje,

Petr Pazour