neděle 28. října 2007

Jasná kometa 17P/Holmes

Jak jsem psal v pátek (Dvě zajímavé události ve zkratce), na obloze je aktuálně vidět pouhým okem jasná kometa 17P/Holmes. Už to vypadalo, že nebude přát počasí, ale dneska večer se to protrhalo a kometa je opravdu vidět na první pohled a nelze ji přehlédnout ani přes svit Měsíce.

Podívejme se krátce do historie. Kometu 17P/Holmes objevil 6. listopadu 1892 Edwin Holmes. Patří mezi krátkoperiodické, protože její oběžná doba je zhruba 7 let. Po objevu byla kometa spatřena ještě při dvou dalších návratech, ale pak byla na dalších skoro 60 let ztracená. Kometu znovuobjevila až Elizabeth Roemerová z U. S. Naval Observatory 16. července 1964. Od té doby se nám již nikdy neztratila :-)

Normálně by k pozorování komety 17P/Holmes byl nutný výkonný dalekohled. Kometa je ale známá tím, že sem tam náhle zjasní. Ostatně i díky tomu byla zřejmě Edwinem Holmesem v roce 1892 objevena. No a něco podobného se opakuje i při tomto návratu. Z komety s jasností okolo 14 magnitud se během jediného dne stal objekt s viditelností pouhým okem.

Aktuálně se kometa pohybuje souhvězdím Per
sea. Nedalo mi to a pořídil jsem dnes i pár snímků. Dva z nich připojuji.

Dobrý lov!

17P/Holmes - Canon EOS 40D + Canon EF 300/4 L IS + TC 2x


17P/Holmes - Canon EOS 5D + Canon EF 300/4 L IS

Žádné komentáře: