pátek 24. července 2009

Proč je dobré používat předsklopení zrcátka, aneb závěrky v akci

Předsklopení zrcátka je pro krajináře (ale nejen pro ně) úžasná věc. Sám tuto funkci velmi často využívám. Ono ač se to nezdá, tak obyčejné cvaknutí zrcátka dokáže i na stabilním stativu fotoaparát s objektivem pěkně roztřepat i za klidného počasí. Výsledkem pak je, že u expozic s delším časem dochází zbytečně ke ztrátě detailu, nebo ke znehodnocení celého snímku. Předsklopení zrcátka před vlastní expozicí tento problém z velké části eliminuje.

Na webu Canon Rumors jsem narazil na úžasná videa, která dokumentují, co se děje ve foťáku, když stiskneme spoušť. Myslím si, že až to uvidíte, tak stejně jako já, pochválíte funkci předsklopení zrcátka :-)

Vybral jsem na ukázku Canon EOS 5D a Canon EOS 50D. Na webu je dalších 5 kousků. Celé je to natočené vysokorychlostní digitální kamerou Phantom HD v režimu 2000 snímků za sekundu.

A teď už se podívejte, jak to vypadá u Canonu EOS 5D:



Přidávám ještě Canon EOS 50D:



Všechna videa jsou dostupná v této Smugmug galerii.

Tak co na to říkáte? Používáte předsklopení zrcátka?

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

ano, vliv to má. Ale také uvolnění závěrky... což předsklopení neřeší. Rozdíl mezi stativ a stativ+předsklopení je přibližně stejný jako rozdíl stativ+předsklopení a stativ+LV. Takže nejlepší volbou je LV několik sekund před začátkem expozice.