čtvrtek 28. července 2011

Microsoftí Camera Codec Pack

Nestává se to moc často, ale sem tam Microsoft vydá zajímavý program pro fotografy. To je i případ jeho novinky, která nese oficiální název Microsoft Camera Codec Pack. Jde o interní konvertor, který umí číst RAW soubory z několika desítek fotoaparátů a následně je zobrazovat přímo v prostředí Windows. Pokud se tedy díváte na složku s RAW soubory, neuvidíte pouze anonymní ikonky, ale zobrazí se vám klasické náhledy na fotografie, které si můžete následně, pomocí interního prohlížeče Windows, prohlédnou v celé své RAW kráse.

Většina uživatelů sice asi využívá služby nějakého prohlížeče třetí strany ala Zoner, ale i tak je to dle mého názoru ze strany Microsoftu šikovná utilitka, která zpříjemní život, pokud člověk zabloudí do prostředí standardních Windows.

Něco podobného nabízí uživatelům třeba Canon nebo Nikon pro své formáty, ale výhoda Microsoftu je v šíři podporovaných fotoaparátu. Aktuálně jich je něco přes stovku. Microsoft také díky této aplikaci výrazně rozšířil možnosti využití své aplikace Windows Live Fotogalerie z rodiny Windows Live Essentials, což je jeho takový jednoduchý „Zoner“.

Microsoft Camera Codec Pack je určen pro operační systémy Windows 7 a Windows Vista ve verzi 32 i 64 bitů.

Odkazy:

Žádné komentáře: