pátek 12. ledna 2007

Bryan Peterson - Portret

Jsou knížky, které přečtete, založíte do knihovny a nikdy se k sobě již nevrátíte - když nepočítám případné utírání prachu nebo v horším případě malování či stěhování :-).

Jsou ale knížky, které jsou vám trvalou inspirací a stále se k nim vracíte a nacházíte nové a nové informace, které jste dříve přehlédli... Myslím si, že knihy Bryana Petersona jsou právě z této kategorie.

Kvalitních knížek věnovaných fotografii je jako šafránu. Často totiž většinu prostoru zabere popis techniky, který zastará ještě dřív než knížka vyjde a po roce může být - v dnešním digitálním věku - často úplně mimo ...

Nic takového vám u knížek Bryana Petersona nehrozí. Naopak se připravte na záplavu inspirace a snahy vám ukázat dosud skryté či opomíjené. Musím přiznat, že je to velmi nakažlivé :-)

Kniha Portrét je poslední z úspěšné řady knížek tohoto autora a v českém překladu vychází u Zoneru krátce po uvedení originálu. Musím přiznat, že jsem byl lapen již vlastním úvodem, kde autor popisuje svůj přerod z krajinářského samorostu, alergického na lidskou přítomnost na snímku, ve fotografa lidí, který často využívá lidskou přítomnost pro posunutí snímku do jiné sféry. Myslím si, že pro hodně lidí budou zajímavé kapitoly: Jak porozumět lidem, Psychologie v kostce, Oslovování lidí, Překonávání nesmělosti či Volba správných lidí. Sám jsem se tam často našel.

Velkým kladem knížek Petersona je kvalita doprovodných snímků, které jsou velmi dobré a v tomto případě je i většina snímků doplněna o vlastní příběh jejich získání, komunikace s "modelem" či komerční úspěšnosti. Což je další zajímavá vlastnost jeho knížek a to prolínání světa koníčků a tvrdého byznysu. Neznám jinou podobně zaměřenou knížku, kde by vám autor popsal své zkušenosti ze světa fotografického byznysu a ještě vám dal pár rad do života na co je dobré se zaměřit, co má úspěch a jak na to.

Knížku Bryana Petersona Portrét mám u postele a za dlouhých zimních večerů se do ní stále dívám a studuji jak na lidi .... těšte se :-)))


Bryan Peterson - Portrét
vydal: Zoner Press
cena: 329 Kč
Podrobnější informace o knize u Zoneru

Žádné komentáře: