sobota 22. prosince 2007

Sudek, Jiroušek a 5klatek

Dobrého čtení nebo pokoukání není nikdy dost :-) V předvánočním čase jsem svou knihovničku rozšířil o dvě zajímavé novinky.

Josef Sudek – Okno mého ateliéru

Josefa Sudka není třeba představovat. Myslím si, že každý příznivce fotografie se s jeho tvorbou někdy setkal. No a když se ještě ke jménu Sudek přidá okno, tak si většina z nás vzpomene na pár snímků zarošeného okna s podivuhodnou hrou světla a předmětů před i za oknem.

Vydavatelství TORST vydalo tento nejpočetnější konceptuální soubor Josefa Sudka v nové publikaci Okno mého ateliéru, která je první z nové knižní řady o dílu Josefa Sudka. 75 snímků doprovází text od Anny Fárové. Je to fascinující podívaná a je znát, že si dal Torst s kvalitou velmi záležet. No a podle přebalu se můžeme těšit na další díly s názvem: Portréty, Reklama, Zátiší a Svatý Vít. Speciálně na Svatý Vít se moc těším.



Vladislav T. Jiroušek – Zvířata mého života

Vladislav Jiroušek - dlouholetý ředitel ZOO Jihlava, fotograf a cestovatel - je stálicí mezi fotografy přírody u nás. Na jeho novou knížku – Zířata mého života - si připravte silné svaly. Vydavatelství Netopejr na papíru nešetřilo a na skoro 300 stránkách velkého formátu (30 x 34 cm ) vás Jiroušek provede přírodou celé naší planety. Většina snímků je pořízená v nejrůznějších zoologických zahradách světa – je to ostatně Jirouškova specialita. Jak sám v úvodu píše, navštívil jich po celém světě asi dvě stovky. Zajímavostí určitě je, že většina snímků je focena středoformátovým Pentaxem 6x7.


5klatek - 05/2007

Předvánoční čas také přinesl nové číslo polského internetového časopisu 5klatek. Tento elektronický časopis je zárukou skvělé reportážní a dokumentární fotografie.

Páté letošní číslo vás zavede například do Iráku, Afganistanu, ke Kurdům, na dětskou onkologii nebo vám zprostředkuje pohled na fotoreportéry z druhé strany.

Nové číslo i všechna starší jsou ke stažení na webu: http://www.5klatek.pl/

Žádné komentáře: