pondělí 11. prosince 2006

Kostarika - den treti

Muj denicku - je poledne a prave sedime v restauraci v LA PAZ Waterfall garden a dopravame si obidek. Venku leje jako z konve ... jak jinak... jsme v mlznem destnem pralese. Ale vratme se na zacatek dne.

Budiiiiiceeeek! Tak tohle probehlo v 6h rano. O pul hodiny pozdeji nasedame do nasich aut a vyrazime smer LA PAZ. Zaciname s peknym pocasim, ktere se postupne meni v mlhu az nasledne v mlhu a dest ... krajina se zacina menit postupne s tim jak stoupame do kopcu. Cesta je obcas docela hrbolata a tak na jednu stranu ocenujeme vyhody auta do terenu na druhou stranu je to i tak drncacka. Asi 1km od LA PLAZ je dopravni nehoda, ktera vznikla diky oleji na silnici ... pekne to klouze, jak rychle zjistujeme. Nez se rozkoukame ma Bohdan co delat, aby spolu s Ondrou neskocil s autem do skarpy. Vsechno ale dobre dopadne a o 300m dale zajizdime na parkoviste.

Jsme tu brzo (7:30 h) a tak se snazime pritomnou obsluhu premluvit k pusteni do arealu ... bohuzel se nedari, protoze musime pockat na administratora, ktery jako jediny muze pustit pocitace. Administrator dorazi okolo osme a postupne nastartuje pocitace ... nasledne se dalsi clovek zaloguje a vystrida ho konecne treti clovek, ktery nam prodava vstupenky :-)

Mirime okamzite k pititkum pro kolibriky. Behem chvilky zjistujeme, ze ulovit tohoto ptacka bude pekna makacka. Osobne zkousim ruzne pozice, ale moc se nedari. Vyrazim po case tedy s Ondrou smer zabky. U zabek se nam dari navazat uzkou spolupraci s mistni dvounohou zabkou :-), ktera nam ochotne zabky ctyrnohe hleda a ukazuje a pripadne dava tam kam potrebujeme pro peknou kompozici. Makro objektiv i blesk je v plne permanenci. V druhe mistnosti se dostavame k zabkam s cervenyma ocima ... ale maji dopoledni klid a chrni na listech, ze si jich na prvni pohled nevsimnete ... slecna nam jednu ochotne probudi a postupne prendava kam potrebujeme ... ma radost, kdyz se povede pekna fotka a vzdy se rada podiva na vysledek. Hodne nam to pomaha, protoze sama se snazi, aby zabka pozovala co nejlepe. Karty se rychle plni a kdyz uz si myslime, ze mame vse, tak koncime. Pekne se rozloucime, protoze vime, ze ulovek mame na 100%.

Vracime se zpet ke kolibrikum. Pridava se k nam dalsi skupina anglicky hovoricich fotografu a tak blesky a zaverky jedou na plno. Postupne se dava do deste, coz laka dalsi kolibriky, ale i zastupy lidi a tak balime a jdeme na obed. Po chvilce dorazi Tomas a Bohdan a vypadaji jak kdyz jdou z koupaku jak z nich voda kape. Tomas si v praxi overil, ze vodni sloupec jeho bundy, ktery mu pani prodavacka v CR komentovala slovy, ze takovy dest neexistuje aby tu bundu promocil, neni dostatecny pro mistni vodni sloupec deste :-) Behem obeda sledujeme Tomasuv 1D M II, ze ktereho - stejne jako z Tomase - postupne odkapava spousta vody.

Po obede vyrazim na mistni krajinky. Jak nazev napovida, jsou tu vodopady a to si nemuzu nechat ujit. Behem kratke doby dorazim k prvnimu z nich a je mi jasne, ze tohle bude tezka zkouska odolnosti techniky. Vsude je spousta vody. Nicmene neodolam a postupne dokumentuji kazdy vodopad. Je to parada. K jednomu z nich se necha zajit az tak, ze voda preteka pres vas. Je to velky rachot, spousta vody, ale fajn zazitek. Po vodopadech se vracim zpet po trase okolo reky a snazim se najit nejaka pekna zakouti.

Zacina se pomalu smrakat a tak se vydavam zpet a jeste si chvilku s klukama zkousim ulovit nejakeho kolibrika. Po case se z prochazky vraci i Vladimir a tak se rozhodujeme si dat jeste lehkou svacinku a pak vyrazit smer hotel.

Cesta zpet je velmi zajimava, protoze se nam nedari trefit spravny smer a tak se k hotelu vracime pres centrum mesta. Nakonec s ulevou parkujeme pred hotelem. Na hotelu vsichni startujeme notebooky a zjistujeme co vse se podarilo ci ne. Par fotek z dneska je u tohoto spotu.

Zitra se budeme presouvat do oblasti Dominical u pobrezi Ticheho oceanu.

Žádné komentáře: